Menü Bezárás

Rólunk

A Franck Henrik és Fiai cég 1822-ben alakult. Kávészerei kedvező fogadtatásra találtak az Osztrák- Magyar Monarchia országaiban, így Magyarországon is. 1911-ben Kassa, Budapest és Nagykanizsa után Mosonszentjánoson is megnyitotta cikória- feldolgozó és pótkávé gyártó üzemét. 

A gyár megépítése, és az új növény, a cikória elterjesztése pénzt, megélhetést, fejlődést hozott a Hanság ezen vidékére.

A két világháború közötti időszak a fellendülés kora volt, mivel a pótkávé olcsóbb volt, mint a babkávé és növekedett iránta az érdeklődés. A háborús konjunktúra tovább növelte a keresletet.

A gyár a második világháborút sértetlenül vészelte át. Az akkor készült termékek, mint a Káró, Enriló, Szent István kávészerek nevei még ma is ismerősként csengenek. A háborút követő 1949-es államosítás után a Magyar Édesipari Vállalaton belül a Budapesti Zamat és Ostyagyár gyáregységeként működött. Majd az üzem 1950-1956-ig csak a cikóriaaszalással foglalkozott, mert a kávégyártáshoz szükséges gépsorait leszerelték és Budapestre szállították.

A Magyar Édesipari Vállalat 1971-es átszervezésekor a gyáregységet a Győri Keksz és Ostyagyárhoz csatolták. Terméklistája jelentősen bővült: 12 féle pótkávé mellett, még további 44 féle édesipari terméket állítottak elő, pl. teaízesítőt, krémporokat, cukorkát, pörkölt mogyorót. A rendszerváltást követő privatizáció során, 1991-ben, a Győri Keksz és Ostyagyárral együtt a United Biscuits tulajdonába került. Az angol tulajdonos több éves mérlegelés után úgy döntött, hogy a profiljába nem illő gyáregységet értékesíti. A patinás cég így 1994-ben magyar-svájci tulajdonba került és MULTI-CIKÓRIA Kft. néven működik. 2021 nyarától a vállalkozás már 100%-ban magyar tulajdonban működik.

Tevékenységét továbbra is a tradicionális cikória- feldolgozás és pótkávégyártás határozza meg, mely tevékenységi körben egyedülálló Magyarországon. Folyamatos fejlesztéssel törekszik a vásárlók igényeinek legmagasabb szintű kielégítésére.