Természetes összetevők
Cikória
A cikória Európába nagy részén megtalálható, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is, mediterrán térségben őshonos növény. A cikória a növényvilág egyik kevésbé ismert, de annál inkább értékesebb képviselője.
Magas inulin, antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt több szempontból is jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba. A cikória gyökeréből készült kávé jó alternatíva a kávét kedvelőknek.
A cikória kávé KOFFEINMENTES, így a nap bármely pillanatában fogyaszthatjuk, így tökéletes kávé alternatíva. A cikória gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint, mely az élelmi rostok csoportjába tartozó, növényekben előforduló poliszacharid. Vízben oldódó nagyméretű rost, mely a bélben sértetlen marad, magához vonzza a jó baktériumokat. Az inulin legnagyobb előnye, hogy tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak. Kedvező hatással van az immunrendszerre, csökkenti a patogén (betegséget okozó) mikroorganizmusok számát a bélben, rendszeres fogyasztásuk megelőzi a székrekedést. Tanulmányok szerint csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, szabályozza a vércukor és hormonszinteket. Csökkenti a vérben a karbamid és húgysav szintet, segít megelőzni a csontritkulást, fokozza az ásványi anyagok felszívódását és csökkenti a vastagbél daganat kialakulásának kockázatát.A cikóriából készült kávét fogyaszthatják hisztamin érzékenyek, várandós és szoptatós anyukák, szív és érrendszeri problémával küzdők, illetve magas vérnyomásban szenvedők is.
Cikóriagyökér: a gyökeréért termesztett cikória (Cichorium intybus varietans sativum) a vadon élő közönséges gyomként előforduló mezei katángból származik. Kétnyári növény, mely az első évben rozettás, lapos leveleket és „hatalmas” gyökeret fejleszt. Virágot a fejlődés második évében hoz, kb. július végén jelennek meg a sötétkék színű fészkes virágzatok. A nemesítés hatására a gyökérrész erőteljesen megvastagodott. A cikória nitrogén tartalmú anyagai, keserű ízhatású vegyületei, valamint inulin tartalma miatt alkalmas pótkávégyártásra.
A cikória egészségre gyakorolt hatása
A növény napjainkban reneszánszát éli, mert az elmúlt évtizedek korszerű analitikai és klinikai vizsgálatai kimutatták illetve igazolták, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek táplálkozás biológiailag és orvosilag egyaránt jelentősek. Élettanilag legfontosabb alkotórésze a polifruktozán – inulin, amelyet mint termeszétes élelmiszeralkotót a diétás rostok közé sorolják. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére, az ásványi anyagok felvételére, a zsír és szénhidrát anyagcserére, az immunfunkciókra. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rák általános kockázatát. Vizsgálatok szerint az ember napi inulin szükséglete 5-7 gr. A szervezetbe kerülve teljes egészében a vastagbélbe kerül, mert a felső béltraktusban nem hidrolizálódnak monoszahariddá. A vastagbélben élő hasznos mikroorganizmusok /Bifidobacterium, Laktobacillus/ teljes mértékben lebontják és hasznosítják. Felszaporodva egyrészt gátolják és pusztítják a szervezetbe került patogén kórokozókat/ Salmonella Escherichia, Clostridium, Listeria stb/ másrészt rövid szénláncú zsírsavak /ecetsav, propionsav, vajsav, valeriánsav/ fokozott termelődése révén csökkentik a vastagbélrák kialakulását.
Gabonafélék
Gabonakávéink árpa és rozs felhasználásával készülnek, mesterséges anyagok, tartósítószerek és színezékek nélkül.
A gabonaféléknek köszönhetően rengeteg ásványi anyagot (pl. magnézium, kálcium, cink, és vas), vitamint (pl. B1 és B2 vitamin) és élelmi rostot tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést és javítják a bélműködést. A gabonakávé egy egészséges alternatíva a kávé helyettesítésére, gyerekeknek, várandós és szoptató kismamáknak, időseknek és koffein érzékenyeknek is ajánljuk.
Rozs:
Kiváló ízű, és azt tartják róla, hogy a legegészségesebb gabona féle. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, javítja a bélműködést. Csökkenti a vér-koleszterinszintet. Hatása nemcsak élelmirost-tartalmának tulajdonítható, hanem a magjának külső héjában található kémiai anyagoknak is, amelyek a májban gátolják a koleszterinszintézis egyik fontos lépését. Kalcium, B1-vitamin, E-vitamin, vas, mangán (memória növelő ásványi anyag), kálium, magnézium, kalcium, foszfor és niacin tartalma kiemelkedő.
Szerencsére az egészséges táplálkozás utáni igényünk kapcsán, napjainkban újra feltámadt az érdeklődés a rozsból készült ételek iránt.
Árpa:
Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok, ásványi anyagok, pl. kalcium, kálium, és magnézium található. Az árpa rendszeres fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményt, mivel igen magas a B vitamin tartalma, és a benne található kálium és magnézium tartalom miatt erősíti, és egyben nyugtatja idegrendszerünket. Vízhajtó hatása révén csökkenti a koleszterin szintet, az E vitamin pedig megszépít minket, és megújítja bőrünket.